Jogalnica

cropped-Logotip_izbran.png

3 nasveti, kako začeti z redno prakso joge

Najpogostejše vprašanje, ki ga dobim pri poučevanju joge je, kako vzdrževati ali pričeti z redno joga prakso.

Vsem se nam dogaja življenje, tisoč stvari je, ki jih moramo narediti, in velikokrat dan kar pobegne in že je večer, takrat pa smo že preutrujeni in se nam ne da še jogirati. 

Spodaj želim z vami podeliti 3 nasvete, ki so pomagali meni.

1 Naj joga postane del jutranje rutine

Vsako jutro si vzamemo čas za jutranjo kavico, tuš in pranje zob. Smo sveže spočiti in pred nami se odpira nov dan, zdi se nam, da imamo še veliko časa. Zakaj ne bi torej joge vključili v svojo rutranjo rutino. To je sicer lažje reči kot storiti, saj moramo zaradi tega tudi vstati malce bolj zgodaj. Za začetek predlagam, da si budilko nastavite le 20 minut bolj zgodaj, čas pa kasneje po potrebi in želji podaljšujte.

Moja jutranja rutina je dolga leta izgledala takole (sedaj sem jo zaradi vodenja rednih joga praks malce spremenila). Zjutraj sem vstala in spila kozarec vode z limoninim sokom, si oprala zobe in naredila jogo. Nato sem popila kavo, pojedla zajtrk, se stuširala oblekla in šla v dan. Počutila sem se prebujeno, sveže in polna energije.

2 Ni treba, da praksa vedno izgleda isto

Nikomur se ne da vsak dan jogirati celo uro ali celo dve. Namesto tega pa lahko prav vsak dan naredimo en pozdrav soncu. Ali pa samo stopimo na blazino in naredimo globok vdih in izdih. To nas bo včasih pripeljalo do tega, da se bomo še pretegnili, nato pa mogoče nadaljevali z nekaj stoječimi asanami, kakšnim predklonom, in voila, to je bila naša praksa. 

Ker pa pridejo dnevi, ko sem nam vseeno res ne da gibati, lahko kar sede ali leže v postelji (zjutraj ali zvečer) 10x globlje vdihnemo ali izdihnemo. Ali pa obstanemo 3 minute v tišini in opazujemo svoje misli. Joga ni nujno fizična praksa. 

3 Naredimo si urnik in se organiziramo

Najlažje je, da jogo vključite v svojo jutranjo rutino, saj imamo takrat ponavadi največ časa. Ker pa vseeno dan ni nujno enak dnevu, si moramo urnik včasih prilagoditi. Razmislite danes, kaj bi si lahko jutri vzeli čas za jogo. Najdite čas in prostor in se tega držite. POvejte družinskim članom, da naj vas teh 20 minut ne motijo. Naj nekdo drug pelje kužka na sprehod ali da otrokom malico. 

Včasih pa se enostavno sprijaznite, da boste morali prakso izpustiti. In se zaradi tega ne obsojajte. Joga nam ne sme postati vsakodnevno breme. Bodimo fleksibilni. Na ta način bo postal felksibilen tudi naš um. 

V resnici se mora vsak sam odločiti za redno prakso joge in si vzpostaviti rutino. In na tej poti bodo zagotovo vzponi in padci.  

Če imate še vedno dileme ali kakšna specifična vprašanja glede redne prakse, me kontaktirajte (info@jogalnica.si) in se pogovoriva.

Lahko pa se pridružite moji online skupini, kjer jogiramo dvakrat tedensko zjutraj, skupina in jaz pa smo na voljo za podporo, spodbudo in vprašanja. Več o skupini si preberite tukaj: https://jogalnica.si/joga-za-prezaposlene/

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja