Jogalnica

cropped-Logotip_izbran.png

Katero joga podlogo naj izberem?

Iskanje ustrezne joga podloge je lahko, dokler ne najdeš tiste ta prave, mala nočna mora.  Katero znamko naj izberem? Kakšno debelino? Mi bo drsela? In pa za tiste bolj estetske po duši, kakšno barvo naj izberem?

Moram priznati, da sem imela sama pri izbiri joga podlog kar srečo. Moja prva joga podloga je bila “no name” podloga, ki jo je moja prva učiteljica Iyengar joge za nas naročila s Poljske. Bila mi je tako super, da jo imam še danes, prav nič ni obrabljena, le malo umazana je že.

Uporabljala sem jo vse do lani, ko jo je zamenjala Mandukina PRO podloga. Prav Manduko sem si želela že zelo dolgo, predvsem zaradi okoljske ozaveščenosti znamke, ampak sem na spletu prebrala toliko različnih mnenj o njej, da si je enostavno nisem upala kupiti. Manduke pač niso poceni. In izbira moje prve Manduke ni bila ravno uspešna (zakaj, lahko prebereš spodaj).

Manduka je do pred kratkim ponujala dva tipa joga podlog, PRO in PROlite ter eKO, pred časom pa je na tržišče dodala še različico GRP. 

V spodnjem prospevku ti predstavljam mojo izkušnjo z uporabo različice PROlite in eKO ter njihovo potovalno verzijo joga podloge.

eKO

Mandukina eKO podloga je izdelana iz naravne gume, kar je bil tudi razlog, da sem si jo kupila. Označujejo jo kot trajnostno joga podlogo, ki ne vsebuje lateksa in guma naj ne bi izhajala iz Amazonskega pragozda. Debela je 5 mm in ima zelo mehko in gobasto notranjost, kar jo naredi zelo udobno za položaje na kolenih in hrbtu. Na žalost se je že po prvi uporabi izkazalo, da sem izbrala zase napačno joga podlogo. Razen, da je okolju prijazna, mi je ta joga podloga pretežka za prenašanje (3,2 kg) in pa predvsem preveč “lepljiva” po površini. 

Ko to omenim, velikokrat povzročim zmedo, kaj to pomeni preveč “lepljiva”. Predvsem, naj poudarim, je to moja osebna preferenca, zato ni nujno, da bo ta podloga tudi tebi preveč “lepljiva”. Če se ti dlani in stopala med prakso zelo potijo, je zate ta podloga lahko super izbira. Ravno ta “lepljiva” površina namreč pomaga, da ti na njej, kljub vlažnim dlanem, me drsi. Meni je bila ta občutek malo preveč, med prakso imam namreč raje občutek, da se moram sama držati v položaju s pomočjo mišic, kot pa da se lahko popolnoma zanesem, da me bo držala podloga. Najbolj to pride do izraza, na primer, v položaju strešice. Koliko oprijema imaš v strešici, z lahkoto preveriš doma tako, da strešico izvedeš na tepihu ali v nogavicah in rokavicah na tleh. Če se uspeš obdržati v položaju, morda ne potrebuješ najbolj lepljive (v resnici se temu reče “grip”, “oprijem”) podloge. Če je strešica na tepihu zate skoraj nemogoča, pa morda razmisliš o tej eKO verziji podloge.

Druga stvar, ki me je pri “lepljivosti” zmotila, pa je bilo prehajanje iz položaja v položaj. Sama napreč prakticiram bolj dinamične stile joge, predvsem Ashtanga vinyasa jogo in vsi prehodi naprej in nazaj na podlogi, so bili zaradi “lepljive” površine podloge, malo moteči. Da ne govorim o tem, da so se nanjo lepile tudi moje legginske. Verjamem pa, da je lahko za koga, ki izvaja bolj statične stile joge, ta podloga lahko super izbira, saj je zaradi debeline in notranje strukture zelo udobna, če na njej dalj čas sedimo ali ležimo. 

PRO in PROlite

Drugi tip joga podloge, ki jo ponuja Manduka, je njihova PRO serija, ki je na voljo v dveh različicah, PRO debeline 6 mm (3,4 kg) in PRO lite debeline 4,7 mm (1,8 kg). V ostalih specifikacijah se podlogi ne razlikujeta. Narejeni sta sicer iz PVC-ja, ki pa je certificiran po OEKO-TEX® STANDARD 100, sta brez lateksa, brez ftalatov in ostalih spornih substanc. Obe imata zelo gosto notranjo strukturo za podporo in stabilnost pri položajih in nedrseč pikčast vzorec na spodnji strani, ki ohranja podlogo na mestu.

Zakaj pa sem, kot sem omenila zgoraj, z nakupom tako dolgo odlašala? Slišala sem namreč zelo veliko komentarjev, da ta podloga preveč drsi. Tudi na spletni strani Manduka poudarja, da se oprijem (“grip”) izboljša s časom (več jo uporabljaš, boljši postane), priporočajo tudi, da jo pred začetkom uporabe zdrgneš s soljo. 

Piling sem naredila tudi sama, vendar z drsljivostjo, na srečo, že od prve uporabe sploh nisem imela težav. Nasprotno, s to podlogo sem več kot zadovoljna. Vesela sem, da sem se odločila za tanjšo različico, saj je lažja, nudi pa ravno prav podloge v smislu debeline in stabilnosti. Stoječe in ravnotežne položaje izvajam stabilno, ustreza mi oprijem, ravno prav začutim svoje telo v strešici, saj se na podlogo ne zalepim preveč in se ne morem “švercat” v položajih, pa tudi prehodi iz položaja v položaj (tako imenovane vinyase v Ashtanga vinyasa jogi) so gladki in tekoči.

Komu te podloge morda ne bi priporočala? Če se zelo potiš v dlani in stopala (glej zgoraj pod eKO) in pa morda začetnikom v jogi, ki se še spoznavajo s svojim telesom in aktivacijo mišic v položajih (vendar je tudi to malo odvisno od tvoje splošne fizične pripravljenosti in izkušenj z vadbami prej).

GRP Adapt

Je nova Mandukina podloga, ki je sama nisem preizkusila. Vendar kot pove že ime (in kot je tudi opisano na njihovi spletni strani), ponuja zelo dober oprijem (kar z mojimi besedami pomeni, da je zelo “lepljiva”). Debela je 5 mm in težka 2,5 kg. Material na njihovi spletni strani ni posebej opisan, vendar predvidevam, da je tudi ta izdelana iz PVC-ja (tako vsaj izgleda po fotografijah na spletni strani). Je torej po značilnostih neka mešanica prej opisanih dveh podlog.

Edina razlika je ta, da je GRP podloga odprto celična podloga, kar pomeni, da vpija tekočino (potemtakem tudi znoj). Prednost tega je, da manj drsi. Slaba stran pa, z vidika higiene, da se težje čisti. Mandukini eKO in PRO ter PROlite podlogi sta zaprtocelični podlogi, kar v praksi pomeni, da tekočine ne vpijata. Prednost teh je, z vidika higiene, da se lažje čistijo, in da imajo daljšo življenjsko dobo. 

POTOVALNA JOGA PODLOGA

Tretja Mandukina joga podloga, ki jo imam doma, je njihova potovalna verzija joga podloge – eKo Superlite. Kot pove že ime gre za različico eKO podloge (torej je izdelana iz naravne gume, brez lateksa), ki je tanjša (1,5 mm) in lažja (0,9 kg). Idelana je za pogosto prenašanje naokrog in potovanja (lahko se zloži). Ker je narejena iz naravne gume, je malo bolj “lepljiva” (“grippy”), kot PROlite podloga, vendar vseeno manj kot standardna eKO podloga, ki sem jo opisala zgoraj. To pri uporabi vzamem v zakup, saj je njena prednost res ta, da jo lahko vzamem s sabo tudi na letalo. 

Pri primerjavi si lahko pomagaš tudi s spodnjo razpredelnico:

Na tržišču ostaja še veliko drugih joga podlog, znamk, materialov. Veliko izbiro najdeš v spletni trgovini https://www.monomi.si, kjer lahko pri nakupu na vse neznižane izdelke koristiš kodo za 10% popust JOGALNICA+MONOMI

Če imaš še kakšno vprašanje glede joga podlog, mi piši in z veseljem odgovorim.

*prispevek izraža moje osebno stališče na podlagi uporabe predstavljenih joga podlog in ni financiran s strani Manduke

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja