Jogalnica

cropped-Logotip_izbran.png

Joga in zdravje v zimskem času

V današnji objavi bom spregovorila o letnemu času zime in kako na zimo gleda tradicionalna kitajska medicina.

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) priporoča, da se v vsakem obdobju uskladimo s cikli narave. Po TKM poznamo 5 obdobij ali letnih časov. Vsakemu obdobju vlada en element (les, ogenj, zemlja, kovina in voda) in točno določeni notranji organi.

Zima? Ja, pravilno ste prebrali. Zima.

Zima se namreč po koledarju tradicionalne kitajske medicine začenja že novembra.

Zima je čas umiritve, upočasnitve in introspekcije. Narava in živali pozimi počivajo. Dnevi se krajšajo, prevladuje tema. Iščemo toploto in shranjujemo energijo.

Zima je po TKM povezana z elementom vode, kraljujejo pa ji ledvice in mehur. 

Ledvice so skladišče naših zalog energije. V tem letnem času so zato na veliki preizkušnji naše nadledvnične žleze. Sodobni način življenja nam narekuje, da smo najbolj aktivni ravno v zimskem času. Dolgi delovni dnevi, polni stresnih situacij, praznijo naše zaloge energije v ledvicah. 

Ledvice so tudi naše središče za pogum in voljo. Kakršnekoli blokade v ledvičnem meridianu se zato lahko kažejo kot poudarjeni občutki strahu. 

Drugi kazatelji zastoja ledvične energije so tudi: astma, bolečine v prsih, neredne menstruacije, neplodnost, hernija, depresija, občutki osamljenosti in negotovosti.

Kako lahko poskrbiš za ledvice?

Ker se nas velika večina ne more umakniti sodobnemu načinu življenja, ki nam ne omogoča “zimskega spanja”, si lahko pomagamo na sledeče načine:

💙izbiramo umirjene telesne aktivnosti, ki nas sproščajo in regenerirajo. Odlična izbira so tai chi ali joga, še posebej yin joga.

💙položaji, ki raztezajo notranja stegna, masirajo ledvični meridian in pomagajo pri njegovi pretočnosti

💙uživamo hrano, ki je slano-grenka po okusu, saj takšna živila toploto poženejo v globje plasti telesa in nas zato manj zebe. Odlična izbira so: divji riž, oreščki, kvinoja, amarant, izdelki iz soje, črni sezam, črne olive, črn fižol, morske alge/trava

💙izogibamo se presni (nekuhani) hrani, hladnim pijačam, citrusom, alkoholu in kofeinu

Če že ne moreš počivati celotno zimo, si vzami čas za maksimalno umiritev vsaj v tednu tik pred zimskim solsticijem (od 15.12. do 21.12.) Telo (in tvoje ledvice) ti bodo hvaležne.

Želim ti umirjeno zimo ❄️

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja