Jogalnica

cropped-Logotip_izbran.png

Boleča zapestja med prakso joge (2.del)

Zapestje je eden naših najšibkejših delov telesa. Zato so tudi bolečine v zapestju med ali po praksi joge pogost spremljevalec joga prakse. Pojavljajo se predvsem pri dinamičnih praksah, kjer ponavljamo veliko število sklec, desk, strešic (takom imenovane vinyase in chaturange), saj vsi ti položaji obremenjujejo zapestja. Vzroki za boleča zapestja so lahko le šibke mišice zapestja in podlahti ali nepravilna poravnava v položajih, lahko pa do njih pride zaradi obstoječe poškodbe zapestja ali sindroma karpalnega kanala. 

Ne glede na vzrok bolečine, je bolečina za nas znak, da nekaj ne delamo prav oziroma, da bi bilo dobro v naši joga praksi nekaj spremeniti.

V prejšnjem prispevku sem pisala o načinih, kako bolečino v zapestjih preprečiti, danes pa si bomo pogledali načine, kako že prisotno bolečino omiliti v primeru poškodb zapestij, ko ni priporočljivo izvajati polnih položajev na zapestjih.

1 Podložite zapestja

V položajih, kjer je veliko teže na zapestjih, si zapestja podložite. Uporabite kocke ali celo stol. Na ta način se bo teža iz zapestij premaknila bolj v noge.

2 Zmanjšajte kot v zapestju

Bolj kot zapestje upognemo naprej ali nazaj, bolj se karpalni kanal zoži, kar pripelje do bolečine. Če kot med zapestjem in roko zmanjšamo (na primer zvito blazino ali odejo), se bo zmanjšala tudi bolečina.

3 Uporaba pesti ali komolcev

Položaje si prilagodite tako, da jih boste izvajali na stisnjenih pesteh ali komolcih (na primer deska na pesteh ali komolcih, strešica na komolcih)

Z upoštevanjem zgornjih nasvetov, bi se morale bolečine v zapestjih omiliti in vam omogočiti izvajanje jogijskih polžajev, ki zahtevajo prenos teže na zapestja.

Priporočam tudi izvajanje vaj in upoštevanje nasvetov iz 1. dela prispevka o zapestjih, do katerega dostopate tukaj: https://jogalnica.si/2023/04/19/boleca-zapestja-med-prakso-joge-1-del/

Če ste si pred kratkim zapestja poškodovali ali imate diagnosticirano kakšno bolezen, kot na primer sindrom karpalenga kanala, se pred joga prakso posvetujte z vašim osebnim zdravnikom. 

In ne pozabite, vadite nežno, počasi in pozorno do svojega telesa.

Objem,

Tjaša

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja