Jogalnica

cropped-Logotip_izbran.png

Kaj je ashtanga vinyasa joga in zakaj jo obožujem

Kaj je ashtanga vinyasa joga?

Ashtanga vinyasa je stil joge, ki se je razvil v 20. stoletju. Za “očeta” ashtanga vinyasa joge velja mojster joge Sri K. Pattabhi Jois iz Indije. Pattabhi Jois je bil učenec Tirumalaia Krishnamacharye,  indijskega učitelja joge, ajurvedskega zdravilca in učenjaka, ki je v tridesetih letih 20. stoletja dečke iz vojaške kaste poučeval jogo, katere vaje so bile usmerjene v pridobivanje moči in dinamike.

Pattabhi Jois je nato razvil sistem vinyase, povezave diha z gibanjem, in jo povezal s  Krishnamacharyevim zaporedjem asan. V šestdesetih letih 20. stoletja je pričel “zahodnjake” učiti jogo kot obliko telovadbe in jo tako prinesel na Zahod.

Značilnosti ashtanga vinyasa joge

Pri ashtanga vinyasa jogi gre torej za energičen stil joge, ki gibe povezuje z dihanjem, posamezne poze (asane) pa povezuje tekoča sekvenca gibov (vinyasa). Praksa je zelo energetska in v telesu ustvari toploto, ki izboljša prekrvavitev, omili bolečine v sklepih, iz telesa odnaša strupe in krepi telo.

Glavna značilnost ashtanga vinyasa joge je ta, da se vedno ponavljamo isto sekvenco asan. Praksa se prične s 5 pozdravi soncu A in petimi pozdravi soncu B. Tem sledijo stoječe asane. Praksa se nato nadaljuje kot zaporedje ene izmed 6 sekvenc, in sicer primarna oziroma začetna serija, vmesna oziroma nadaljevalna serija in štiri napredne serije, zakljuli pa se s sekvenco zaključnih asan. 

Tradicionalno se praksa izvaja tako, da se praktikant nauči zaporedja asan in potem to zaporedje prakticira v lastnem ritmu doma ali v studiu, na tako imenovanih Mysore vadbah. Praktikantje ashtanga vinyasa joge bi naj namreč prakso izvajali 6 dni v tednu. Dandanes in predvsem na zahodu pa se ashtanga vinyasa poučuje tudi kot vodena praksa.

5 načel ashtanga vinyasa joge

Celoten sistem ashtanga vinyasa joge je zelo tradicionalen in rigiden. Praksa temelji na 5 glavnih načelih:

1) DIHANJE

Pri ashtanga vinyasa jogi prakticiramo ujjayi dihanje (polglasno dihanje, kjer sami sebe slišimo, kako dihamo).

2) ASANA

Vsaka asana v praksi ashtanga vinyasa joge je del točno določenega zaporedja. Praksa se najprej začne s pozdravi soncu, sledijo stoječe asane, nato se izvaja ena izmed 6 vnaprej določenih sekvenc, na koncu pa se izvaja zaključna sekvenca. 

3) DRISHTI

Drishti je točka, kamor med prakso asan usmerimo svoj pogled. Vsaka asana ima predpisan svoj drishiti. Vsega skupaj jih je devet. To so: nos, med obrvmi, popek, palec, dlani, stopala, navzgor, na desno in na levo.

4) VINYASA

Vinyasa je tekoče zaporednje gibov, ki se izvaja med vsako asano. Poleg tega se med vinyaso gibi povezujejo z dihom, kar pomeni, da je vsak gib povezan ali z vdihom ali z izdihom

5) BANDE

Gre za aktivacijo mišic v določenem predelu telesa, ki nam omogočijo lažjo izvedbo asane.

Moja izkušnja z ashtanga vinyasa jogo in zakaj jo tako obožujem?

Sama sem se z ashtanga vinyasa jogo sem se srečala v Luksemburgu. Ker sem pred tem prakticirala iyengar jogo, mi je takoj postala všeč zaradi sistematičnega zaporedja položajev, ki smo jih držali dlje časa, in zaradi predpisanih sekvenc, katere sem se naučila in jih ponavljala, zaradi česar mi ni bilo treba vsakič, ko sem želela prakticirati jogo, sestavljati nove, lastne sekvence. Priznam pa tudi, da je mojemu egu predstavljala izziv iz vidika odgovora na vprašanje, kaj vse sem zmožna in do kje lahko napredujem. Že proti koncu primarne oziroma začetne serije so namreč nekatere asane takšne, da se vprašaš, ali jih je sploh možno izvesti.

Kasneje sem seveda ugotovila, da ni poanta samo v tem. Ashtanga vinyasa joga z vsemi svojimi petimi elementi prakse ponuja praktikantu v telesnem smislu nenehen izziv ter možnost za rast in napredek, egu pa nenehno nastavlja ogledalo. Njen filozofski okvir, katerega se bom dotaknila kdaj drugič, pa omogoča potopitev v raziskovanje globin sebe. Ponuja izkušnjo in grajenje lastne discipline. 

Vsakodnevna praksa s ponovitvami istih asan nam pomaga opazovati stanje našega telesa in uma. S tem gradimo samoopazovanje in neobsojajoč odnos. Z opazovanjem in kontrolo diha pa opazujemo in kontroliramo tudi um.

Če bi želeli ta stil joge preizkusiti, se lahko pridružite moji redni skupini, ki se srečuje v Mariboru ob torkih ob 18:30 uri. Za več in informacij in prijavo mi pišite na info@jogalnica.si

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja