Jogalnica

cropped-Logotip_izbran.png

Pozdravljena pomlad ­čîŞ in kaj lahko naredim zase v tem letnem ─Źasu.

Po kitajskem lunarnem koledarju se pomlad za─Źenja ┼że v sredini meseca februarja. Takrat se za─Źenja prvo son─Źno obdobje po zimi. To je obdobje odpiranja, rasti, novih za─Źetkov in ─Źi┼í─Źenja na vseh podro─Źjih ┼żivljenja.

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) priporo─Źa, da se v vsakem obdobju uskladimo s cikli narave. Po TKM poznamo 5 obdobij ali letnih ─Źasov. Vsakemu obdobju vlada en element (les, ogenj, zemlja, kovina in voda) in to─Źno dolo─Źeni notranji organi.

Zima je ─Źas umiritve in upo─Źasnitve, zaradi mrazu se povr┼íinske ┼żile in pore skr─Źijo, ve─Ź krvi ste─Źe v jetra in ve─Ź kisika in krvi v mo┼żgane.

Spomladi pa se podobno kot v naravi tudi v nas zgodi obrat od mirovanja k nara┼í─Źanju tople energije yang. Ko pride toplej┼íe pomladno vreme, se ┼żile spet raz┼íirijo, medtem pa v mo┼żgane pride manj kisika in krvi. Tudi presnova se spomladi prebudi in tudi ta zahteva ve─Ź kisika, zato ga v mo┼żgane pride ┼íe manj. In zato smo utrujeni. Temu re─Źemo spomladanska utrujenost.

Spomladi po TKM kraljujejo jetra, zato je to najprimernej┼íi ─Źas za njihovo krepitev in ─Źi┼í─Źenje. Jetra skrbijo za pretok ┼żivljenjske energije po telesu, skladi┼í─Źijo kri in podpirajo delovanje ostalih notranjih organov.

Simptom nepreto─Źnega meridiana jeter in neravnovesja energije Qi v jetrih so tudi brezvoljnost, neodlo─Źnost, tesnoba, razdra┼żljivost, nenadna jeza, glavoboli, bole─Źine v mi┼íicah in sklepih ter te┼żave z o─Źmi in vidom.

Kako lahko poskrbiš za jetra?

­čĺÜredno se giba┼í na sve┼żem zraku: redno gibanje pospe┼íi krvni obtok in deluje po┼żivljajo─Źe
­čĺÜdela┼í raztezne vaje: ker so jetra povezana z vezmi in mi┼íicami, so dobrodo┼íle raztezne vaje, kot sta joga in ─Źigong
­čĺÜdiha┼í: dihalne vaje predihajo telo in ga napolnijo s kisikom
­čĺÜu┼żiva┼í zelenolistno zelenjavo in se izogiba┼í sadki in mastni hrani: zelena ┼żivila najbolje prodirajo v meridian jeter in ga naredijo preto─Źnega
­čĺÜpije┼í dovolj teko─Źin, predvsem vode

Sama v tem letnem ─Źasu rada popijem kak┼íen smuti z zelenolistno zelenjavo (najraje imam ┼ípina─Źo), v za─Źetku pomladi, ko sve┼że zelenjave ┼íe ni toliko pa pose┼żem ali po pegastem badlju (ki je odli─Źen za razstrupljanje jeter), po koprivi v prahu, p┼íeni─Źni travi v prahu ali pa celo kloreli in spirulini. Ogromno pripravkov najdete na trgu ­čśŐ

Hkrati pa mi telo kar samo pokli─Źe po zelenem ─Źaju namesto kave. Zeleni ─Źaji so bogati z antioksidanti, spodbujajo metabolizem in nas z energijo napolnijo po─Źasi in postopoma. Od zelenih ─Źajev imam najraje Mao Feng, ─Źe bi se rada posebej “pocartala”, pa si naredim Matcha latte. Matcha je v bistvu zmlet zelen ─Źaj, zato je najbolj koncentrirana z antioksidanti in klorofilom, ki sta naravna razstrupljevalca, ki telo o─Źisti toksinov in strupov in izbolj┼íata delovanje jeter.

Lepo pomlad ┼żelim ­čîŞ

Leave a Reply

Va┼í e-naslov ne bo objavljen. * ozna─Źuje zahtevana polja