Jogalnica

cropped-Logotip_izbran.png

Pozdravljena pomlad 🌸 in kaj lahko naredim zase v tem letnem času.

Po kitajskem lunarnem koledarju se pomlad začenja že v sredini meseca februarja. Takrat se začenja prvo sončno obdobje po zimi. To je obdobje odpiranja, rasti, novih začetkov in čiščenja na vseh področjih življenja.

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) priporoča, da se v vsakem obdobju uskladimo s cikli narave. Po TKM poznamo 5 obdobij ali letnih časov. Vsakemu obdobju vlada en element (les, ogenj, zemlja, kovina in voda) in točno določeni notranji organi.

Zima je čas umiritve in upočasnitve, zaradi mrazu se površinske žile in pore skrčijo, več krvi steče v jetra in več kisika in krvi v možgane.

Spomladi pa se podobno kot v naravi tudi v nas zgodi obrat od mirovanja k naraščanju tople energije yang. Ko pride toplejše pomladno vreme, se žile spet razširijo, medtem pa v možgane pride manj kisika in krvi. Tudi presnova se spomladi prebudi in tudi ta zahteva več kisika, zato ga v možgane pride še manj. In zato smo utrujeni. Temu rečemo spomladanska utrujenost.

Spomladi po TKM kraljujejo jetra, zato je to najprimernejši čas za njihovo krepitev in čiščenje. Jetra skrbijo za pretok življenjske energije po telesu, skladiščijo kri in podpirajo delovanje ostalih notranjih organov.

Simptom nepretočnega meridiana jeter in neravnovesja energije Qi v jetrih so tudi brezvoljnost, neodločnost, tesnoba, razdražljivost, nenadna jeza, glavoboli, bolečine v mišicah in sklepih ter težave z očmi in vidom.

Kako lahko poskrbiš za jetra?

💚redno se gibaš na svežem zraku: redno gibanje pospeši krvni obtok in deluje poživljajoče
💚delaš raztezne vaje: ker so jetra povezana z vezmi in mišicami, so dobrodošle raztezne vaje, kot sta joga in čigong
💚dihaš: dihalne vaje predihajo telo in ga napolnijo s kisikom
💚uživaš zelenolistno zelenjavo in se izogibaš sadki in mastni hrani: zelena živila najbolje prodirajo v meridian jeter in ga naredijo pretočnega
💚piješ dovolj tekočin, predvsem vode

Sama v tem letnem času rada popijem kakšen smuti z zelenolistno zelenjavo (najraje imam špinačo), v začetku pomladi, ko sveže zelenjave še ni toliko pa posežem ali po pegastem badlju (ki je odličen za razstrupljanje jeter), po koprivi v prahu, pšenični travi v prahu ali pa celo kloreli in spirulini. Ogromno pripravkov najdete na trgu 😊

Hkrati pa mi telo kar samo pokliče po zelenem čaju namesto kave. Zeleni čaji so bogati z antioksidanti, spodbujajo metabolizem in nas z energijo napolnijo počasi in postopoma. Od zelenih čajev imam najraje Mao Feng, če bi se rada posebej “pocartala”, pa si naredim Matcha latte. Matcha je v bistvu zmlet zelen čaj, zato je najbolj koncentrirana z antioksidanti in klorofilom, ki sta naravna razstrupljevalca, ki telo očisti toksinov in strupov in izboljšata delovanje jeter.

Lepo pomlad želim 🌸

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja