Jogalnica

cropped-Logotip_izbran.png

Poletno jogijsko branje

Poletje je čas, ko se vsi malo bolj sprostimo, dnevi so daljši in občutek imamo, da imamo več časa, poletna vročina pa nas “prisili” v bolj ležerne aktivnosti, zato raje posežemo po kakšni knjigi.

Ker sem v preteklem letu prejela kar nekaj vprašanj, katero jogijsko literaturo priporočam v branje, sem tukaj pripravila seznam mojih petih najljubših.

Parmahansa Jogananda: Avtobiografija jogija 

Knjiga, v kateri spoznavamo življenjsko pot Parmahanse Joganande, prvega indijskega mojstra joge, čigar poslanstvo je bilo živeti in učiti na Zahodu. Osebne zgodbe se prepletajo z modrostmi do katerih je Jogananda prišel na svoji poti, z nami pa deli tudi svoje dvome in borbe s samim sabo in se nam tako pokaže kot vsakdanji človek, kot smo mi sami.

B.K.S Iyengar: Light on life

Knjiga enega največjih mojstrov joge, v kateri tudi Iyengar z nami deli svoje osebne življenjske zgodbe, v te pa subtilno prepleta modrosti joge in nam preko njih predstavlja filozofsko ozadje joge, vlogo, ki jo imajo jogijski položaji in dihalne tehnike pri našem iskanju celovitosti, zunanje in notranje ovire, ki nas ovirajo pri našem napredku, in kako lahko joga spremeni naša življenja in nam pomaga živeti v harmoniji s svetom okoli nas.

Katerikoli komentar Patanjalijevih Joga Suter 

Patanjalijeve Joga sutre so eno najstarejših besedil o jogi,  ki ga sestavlja 196 joga aforizmov oziroma joga suter. Nastale so 400 let pred našim štetjem. V njih so zajeti glavni principi joga filozofije, ki jo imenujemo tudi ashtanga joga, oziroma osem-stopna, osem-delna joga, ali  z drugim imenom, raja joga (tudi kraljevska joga), katere glavni cilj je samadhi oziroma stanje meditativne zavesti.

Ker so same sutre kratke, jedrnate in pogosto navadnemu bralcu nerazumljive, jih je priporočljivo brati s komentarjem. V slovenščini obstaja odličen komentar Petra Mesca, v angleškem jeziku jih najdete ogromno, od komentarjev starejših mojstrov Iyengarja, Vivekanande, Satchianande, pa vse do modernejših, novejših komentarjev, kot je komentar Edwina F. Bryanta.

Mircea Eliade: Joga, nesmrtnost in svoboda

Temeljno delo o indijski filozofiji romunskega religiologa, filozofa in zgodovinarja Mircea Eliade. Knjiga, ki nam poskuša predstaviti razumevanje filozofije stare Indije in nam pove, da je razumevanje le-te pogojeno s sposobnostmi našega razumevanja. Eliade v uvodnem nagovoru opozarja na stične točke Zahodnih in indijskih (ter vzhodnih nasploh) filozofskih sistemov, nato nas seznani s filozofijo samkhye in joge na podlagi Patanjalijevih joga suter, v nadaljnjih poglavjih pa pojasnjuje temeljne sisteme in pojme indijske filozofske misli. Knjiga, ki je ne prebereš na dušek, ampak jo je treba žvečiti počasi.

Thomas Still: 1 percent theory

Knjiga o zgodovini, teoriji in filozofiji ashtanga joge in kako se je ta poučevala v začetku 20. stoletja s strani Patthabija Joisa, ustanovitelja ashtanga joge ter kako in zakaj se je to poučevanje spreminjalo, da danes poznamo ashtanga jogo takšno, kot jo poznamo. Odlična knjiga za vse ljubitelje ashtanga joge, in tudi tiste, ki to (še) niste, pa bi želeli postati.

Alexandra David-Neel: Magic and mystery in Tibet

Knjiga svetovne popotnice Alexandre David-Neel, ki se je srečala s 13. Dalajlamo, študirala filozofski budizem in tibetansko tantro, meditirala v samotnih votlinah, in kot prva zahodnjakinja skrivno pripotovala v glavno mesto Tibeta, Lhaso. O svojih dogodivščinah je napisala več knjig. Knjiga Magic and mystery in Tibet pripoveduje o njenih izkušnjah v Tibetu. Pripoveduje o velikih modrecih in čarovnikih, ki jih je srečala, o sistemu samostanskega izobraževanja, o Tibetanski folklori, o reinkarnaciji in spominu iz prejšnjih življenj, o magičnih obredih za pridobitev siddhijev (nadnaroavnih moči), o vajah mentalne vizualizacije za ustvarjanje breztelesnih miselnih oblik (tulpe), o kontroli mehanizma telesne toplote (tummo), o dihalnih vajah, pošiljanju »sporočil v veter«… Res izjemna knjiga izjemne ženske.

Poznaš še kakšno, ki bi mi jo priporočal/a v branje. Pošlji mi elektronsko sporočilo na info@jogalnica.si

Obilo užitkov ob branju ti želim,

Tjaša

Leave a Reply

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja